fbpx

BLOG

3 Tips voor Eerste Hulp Bij Overweldiging

Eerste Hulp Bij Overweldiging

Zoveel business mama’s die ik spreek, kennen het gevoel:

Overweldiging

Alle dingen die er spelen en alles wat gedaan moet worden. Soms is het gewoon VEEL.
En soms is het gewoon té veel en ontstaat er kortsluiting.

En eerlijk, het overkomt ons allemaal. Maar op die momenten is het belangrijk je EHBO-kit (Eerste Hulp Bij Overweldiging-kit) erbij te pakken. Hieronder vind je mijn basis tips bij overweldiging.

Deadlines

Ok, dus laatst was ik aan de beurt. Er speelde op dat moment ook wel veel, zowel thuis als met deadlines in mijn business. En als je me kent dan weet je: deadlines & ik = no friends.

Ik ga er gewoon op leeg, heb er geen plezier aan en dat hele verhaal dat je efficiënter werkt vlak voor een deadline?

Yeah, that doesn’t work for me.

Ik heb geen deadline nodig om efficiënt te werken. Sterker nog deadlines roepen bij mij alleen maar weerstand op, haha! En daar ga ik dus juist minder goed van presteren. Resultaat? Overweldiging.

Stress & mama zijn

Nu zullen je klanten (tenzij ze je heel goed kennen) niet zo heel snel doorhebben dat je overweldigd bent. En als ze het al aan je merken, zullen zij er persoonlijk niet door geraakt worden.

Maar combineer stress met het mama zijn en dan heb je binnen de kortste keren een huis op zijn kop. Kinderen voelen namelijk feilloos aan waar jij zit in je spanningsschaal van groen (relaxt) tot rood (te gespannen aka “ontploffingsgevaar”) en pikken die spanning makkelijk op. En dat wil je nou juist net niet.

Want (zeker jonge) kinderen kunnen helemaal niet omgaan met een dergelijke spanning. Sterker nog als ze een beetje gevoelig zijn, zullen ze de spanning alleen maar absorberen. Heck, als wij er al zo’n moeite mee hebben, laat staan dat zij dat intuïtief eventjes reguleren? Dus allemaal heel logisch en zo niet leuk voor ze.

En dé manier waarop zij hun spanning vervolgens vaak uiten? Juist ja: door op jouw knopjes te drukken!

Herkenbaar? I’m with you, my friend 😉

Dus hoe doorbreek je de crazy cycle?

Hoe ga je op je spanningsboog van “donkerrood” weer terug naar “relaxt groen” en zorg je dat de rust weer terugkomt in je hoofd en in je huis?

Rust in je hoofd en in je huis

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Zodra ik merk dat overweldiging op de loer ligt, check ik bij mezelf wat ik nodig heb om de rust terug te brengen. En dan bedoel ik vooral de rust in mijn hoofd. We weten allemaal dat we geen controle hebben over onze gezinsleden en dat we ze kunnen helpen, maar niet besturen. Right?

En om jou te helpen weer een wat relaxtere business mama te worden, heb ik een lijstje met mijn fijnste tips.

Deze tips zijn mijn Eerste Hulp Bij Overweldiging

TIP 1: Maak een zo relaxt mogelijke planning

Zondag is mijn voorbereidingsdag voor de week. Ik plan dan vooruit en zorg dat ik op maandag een vliegende start kan maken. Dat werkt het beste met een goede weekplanning. Een goede planning is voor mij niet een planning die van het begin van de dag aan volgestopt zit met allerlei random to do’s, maar het is een planning waarbij ik van tevoren precies weet wat ik op welke dag doen mag en vooral wat niet. De kunst van het weglaten zeg maar.

Zo plan ik mijn dagen relaxt in. Iedere dag heb ik genoeg leuks te doen, maar zeker niet te veel.

Voel ik me doordeweeks eens overweldigd? Dan pak ik mijn planning erbij en stel ik deze bij. Niet te veel willen doen, is een kunst. Eentje die het waard is om onder de knie te krijgen.

TIP 2: Vraag jezelf af: wat kan ik allemaal parkeren?

Parkeren is een superfijne tool in tijden van overweldiging. Het betekent dat dingen een plekje krijgen en een bestemde tijd, maar wel pas ergens in de toekomst. En nee, niet morgen. Bij parkeren, pak je de dingen die geen prioriteit hebben en kies je bewust een moment over bijvoorbeeld een week of een maand waarop je dan op dat moment heroverweegt of dat wél het juiste moment is om ermee aan de slag te gaan.

Voorbeeldje: zo parkeerde ik mijn plannen om ons huishouden verder te minimaliseren even tot volgende maand. Dat haalde de druk van de ketel omdat de veelheid aan verschillende taken en zaken zorgden dat mijn focus verdeeld was. Dus heel leuk, Marie Kondo maar die mag even wachten tot volgende maand.

Parkeren geeft je de ruimte om prioriteiten te stellen. Plan wel altijd door naar een exact moment waarop je zult heroverwegen of het dan een goed moment is voor in dit geval minimaliseren. Dit creëert accountability en zorgt ervoor dat je niet maar eindeloos blijft uitstellen en dat je wel daadwerkelijk je doelen haalt.

TIP 3: Doe een braindump

Ken je de braindump al? Of nou ja, liever nog: 

De Brain Detox!

In mijn mini-training A Clear Brain to go leer ik je de Brain Detox: de manier om echt alle losse gedachten uit je hoofd te krijgen en op papier en ze dan ook daadwerkelijk een plek te geven.

Het verschil tussen een braindump en A Clear Brain to go?

Een braindump is meer gefocust op acties.

Je gaat zitten met pen en papier en schrijft letterlijk al je gedachten op. Met een braindump haal je vervolgens de acties eruit en zet je deze over in jouw to do systeem of planningstool. 

Met mijn Brain Detox methode ga je nog iets verder en geef je ook andere gedachten, zoals zorgen, irritaties of onbestemde gevoelens een plek. 

Ik geloof namelijk dat ons brein zoveel mooier en complexer in elkaar zit dan dat het een uitdraai zou zijn van onze to do’s.

Zeker wij vrouwen, hebben we ons deel aan zorgen, onbestemde gevoelens en ja, ook irritaties waar we wel degelijk iets mee mogen doen. Zo krijg je namelijk meer ruimte in je hoofd om weer vrij te kunnen nadenken, creatief te kunnen zijn en je dromen waar te maken.

Het concept van de Brain Detox helpt je dus om echt álle gedachten op te schrijven en op te ruimen: gedachten groot en klein. Belangrijk en schijnbaar onbeduidend.

Wil je precies weten welke  stappen je zet in een Brain Detox?

Download dan nu mijn mini-training A Clear Brain To Go.

Maar hey, of je nou kiest voor de braindump of de brain detox, je kunt hem altijd en overal toepassen en dit is af en toe echt een brain-saver voor mij.

Heb jij er al eens een gedaan?

Download snel A Clear Brain To Go

Yes, je bent er bijna!

Waar kan ik de link naar toesturen?