fbpx

BLOG

Zelfliefde en in balans zijn: je bent het waard

Maaaama, waar beeeeen je? Hoor ik hier regelmatig in huis. Het is een leuk verstopspelletje wat natuurlijk eindeloos herhaald wordt. 

Maar laatst, toen ik een drukke mama sprak, schoten deze woorden door mijn hoofd. Ze was zo druk met haar prachtige gezin… maar zijzelf verdween op de achtergrond. Ze had dromen maar wat moest ze ermee? Nu leek allerminst de tijd om ze waar te gaan maken. 

Steeds wanneer ik dit zie, word ik even stil. Ik herken het zo, want het is wat vele moeders in de generaties voor ons hebben gedaan. Hun gezin leiden ten koste van zichzelf.

En alhoewel ik zelf bewust thuismama ben, ben ik altijd een groot voorstander van zelfontwikkeling. Ook in de kleine jaren!

Ik geloof namelijk dat wij als unieke, prachtig gemaakte vrouwen met al onze gaven en talenten ook of misschien wel zélfs in de jonge jaren van onze kinderen mogen groeien en bloeien! En nee, dit hoeft niet ten koste te gaan van ons gezinsleven. Sterker nog, ik zie dit in mijn leven en in de levens van vele andere ambitieuze mama’s:

Hoe meer ik in balans ben, hoe meer ik kan genieten en hoe meer ik kan geven. Zowel in mijn business als in mijn gezin.

Zelfliefde

Nu wordt moederschap in de huidige maatschappij wel eens (understatement) neergezet als het eeuwige opofferen van jezelf, alsof jij niet in tel bent. Natuurlijk komt je gezin op de eerste plek, family first. Daar geloof ik in. 

Maar waarom moet het of/of zijn? 

Mogen we ook leren dat we én de mama en vrouw mogen zijn die we willen zijn én wat ik noem “onze eigen vrouw”. Daarmee bedoel ik dat jij naast “mama” en “vrouw van” ook gewoon “vrouw” bent. 

Jij. Jezelf. Je eigen persoonlijkheid. Je eigen wezen, met haar eigen dromen, doelen, onzekerheden, genietmomenten, enz.

Wat een heerlijke realisatie is dat. Zelfliefde in de puurste vorm. 

Nu hoor ik je zeggen: “Ok, ok, dat is allemaal leuk, maar waar pas ik hier in de hectiek van de dag? Als de kinderen aangekleed en klaargemaakt moeten worden voor school, piano- of dansles, het eten gekookt en manlief de deur uit geholpen moet worden?”

Wat is het veel hè? Ik herken dat zo! 

Maar ik geloof niet dat het de bedoeling is dat jouw leven alleen maar om anderen draait en dat jij een keer aan de beurt komt, wanneer… nou ja, wanneer eigenlijk?

Voor alles is een tijd, mama. En voor iedereen. Maar wanneer is het tijd voor jou? Die tijd mag je bewust (vrij)maken. 

En wat doe je dan met die tijd? 

Nu ga ik niet Netflix bashen, al ben ik eerlijk gezegd geen fan. Maar het is belangrijk om iedere dag je energie zo te managen dat je ook energie overhoudt voor jezelf. Zodat op de momenten dat je even niets hoeft, je niet zo op bent, dat het enige wat je nog kunt, Insta scrollen of bingewatchen is. 

Heb jij op die momenten nog energie over? Al is het maar een beetje, dan kun je juist iets doen waar je nog meer energie van krijgt! 

Iets wat je inspireert of aanmoedigt. Terwijl, laten we eerlijk zijn, Insta scrollen behoorlijk ontmoedigend kan werken wanneer iedereen blijer lijkt te zijn dan jij, het beter lijkt te doen enz. 

Zelfliefde is dus zelfzorg. 

Die zelfzorg ben jij waard.

En eerlijk, als jij goed voor jezelf zorgt, zit je lekkerder in je vel. En een blije mama weerkaatst haar ontspanning op haar gezin.

Dus stel jezelf eens de vraag:

  • Hoe kan ik deze week voor mezelf zorgen?
  • Wat kan ik doen waar ik energie van krijg? Sporten? Bloggen? Zelfontwikkeling? Een goed boek? 
  • Waar haal ik mijn inspiratie?
  • Waar word ik nou vrolijk van?

Wil je eens praten over hoe jij meer ruimte voor jezelf kunt creëren? Plan dan gerust eens een Focuscall met me in, dan kijken we samen wat jij voor jou kunt doen!

Klinkt goed, let’s do it >

Yes, je bent er bijna!

Waar kan ik de link naar toesturen?