fbpx

BLOG

Dromen Waarmaken: 4 Lessen Uit Ons Vertrek Naar Spanje

4 Lessen

Lessons learned. En ja, sommige doen zeer…

Heb jij dat ook? Van die bepaalde momenten waarop je semi-automatisch bepaalde dingen gaat evalueren?

Ons tijdelijk verblijf in NL heeft dat effect op mij.

Ik kijk terug, niet alleen op de afgelopen 10 maanden van ons vertrek naar Spanje, maar zie ook de tijd daaraan voorafgaand en deel met je de mooiste lessen die ik heb geleerd.

Want my oh my, wat is het een journey geweest!

Les #1 – Wacht niet op het juiste moment

Onze journey begon al 14 jaar voordat we daadwerkelijk vertrokken en terugkijkend, denk ik: OUCH! Waarom zo lang?! 

Waarom hebben we zolang zitten hopen en dromen en “wachten” tot het juiste moment?!

En tuurlijk hadden we daar onze redenen voor, sommige zelfs heel plausibel. Want zeg nou eerlijk, als kersverse ouders ben je vaak niet echt in de Goal Getter-modus.

En ook wanneer je een goede baan hebt, tja, dan vertrek je niet zo snel, toch?

Hoe aannemelijk ook, toch moet ik hier van terugkomen. Want uiteindelijk was het daadwerkelijk zetten van de stap meer een kwestie van “hoe gaan we het doen?” en niet meer van “kunnen we het nu doen?”

Wacht niet op het juiste moment
Spring in het diepe en creëer momentum

Les #2 – It’s okay if it’s not easy

“Ok Ol, dat klinkt allemaal leuk maar je hebt toch echt rekening te houden met bepaalde zaken.”

Klopt helemaal! En er waren dan ook de nodige hordes te nemen! Zo had ik nog een baan op het moment dat we besloten te gaan, wisten we niet welk effect de hele move zou hebben op onze kinderen (het is te makkelijk om te zeggen dat kinderen het eerst gewend zijn, geloof me), hadden we een heel huishouden te ontspullen omdat we maar heel beperkt dingen mee konden nemen en liepen ook wij aan tegen zaken als bureaucratie en cultuurshock toen we eenmaal aangekomen waren.

Maar dat is allemaal OK!

Vaak willen we graag dat alles makkelijk gaat, de zogenaamde magnetrongedachte: twee drukken op de knop en voila! Je hebt een kant en klare maaltijd op tafel.

Maar zoals we maar weer eens leerden van onze kinderen: soms zie je de meest waardevolle groei pas na tijden van tegenslag.  

Accepteer dat er moeilijke dagen zijn, moeilijke tijden, tegenslagen.

Role with the punches
En kom er sterker uit.

Les #3 – Miracles still happen

Wanneer je uit je comfortzone komt, maak je dingen mee die je anders niet zou meemaken.

Voor een mooi voorbeeld neem ik je mee terug naar 2001 toen ik als 21-jarige een jaar naar Amerika wilde (zonder al teveel geld op zak, mag ik wel zeggen).

Een week voor mijn vertrek stond ik om 5:00 uur ’s ochtends voor het consulaat in Amsterdam te wachten tot deze open ging zodat ik, net als de 10 man voor mij en velen achter mij, mijn visum kon aanvragen. Nog ietwat bleu had ik niet al mijn documenten bij me en bij opening bleek dat er meerdere waren voor wie dat gold. De een na de ander werd weggestuurd, wat voor de nodige frustratie en irritatie zorgde. Ik stond daar maar peentjes te zweten, wetend dat ik de volgende zou zijn en ook afgewezen zou worden 😔

En ook ik moest eerlijk zijn: ik miste 2 belangrijke documenten waaronder een email waaruit bleek ik dat ik financiële draagkracht had… het leek een eeuwigheid te duren, tot de dame in kwestie na overleg met haar zeer streng ogende leidinggevende me meedeelde: “Als je dat ene mailtje nog uitprint en meeneemt, kun je vanmiddag je paspoort met visum ophalen.” 😱

Waar iedereen voor mij werd afgewezen, was dit ronduit een wonder!

En ook in onze droom voor vertrek naar Spanje en zelfs nu in NL maken we nog steeds de meest wonderlijke dingen mee. Eens te meer blijkt maar weer:

MIracles do happen
But only outside of your comfortzone

Les #4 – Houd je droom levend 

Wanneer ik andere ondernemende vrouwen spreek, ben ik altijd benieuwd naar hun droom.

En nee, dat is echt niet altijd een vertrek naar het buitenland. Voor velen is het een supertoffe ondernemersdroom:

  • een retraite organiseren
  • hun baan opzeggen
  • een eigen team om zich heen verzamelen
  • een boek schrijven
  • een online programma lanceren
  • meer passief inkomen genereren

Toch zijn er naast de sparkle die ik bij hen zie wanneer ze erover vertellen, óók altijd genoeg redenen te noemen waarom het nu nog niet de juiste tijd is.

Mijn belangrijkste les is daarom deze: houd je droom levend door hem te voeden, denk erover, schrijf erover, praat erover met mensen die geloven in jou en in jouw droom, lees erover. Zelfs als het er nu nog even niet in zit omdat je bijvoorbeeld net bevallen bent.

Do anything,
Maar zet je idee niet op de plank!

💪🏼 Ga jij niet, zoals ik 14 jaar wachten om je doel waar te maken?

💪🏼 Ga jij wel NU verder met dat ene toffe idee of droomdoel?

💪🏼 Heb je er een op de plank staan waarvan je weet: “dit moet er toch écht van komen! Maar zie je alleen nog niet hoe?

I’m on your team!

In mijn nieuwe Goal Getter Masterclass op dinsdag 30 augustus a.s. leer ik je precies de 5 stappen naar hoe jij jouw droomdoelen realiseert!

En jij?
Blijf je dromen of ga je doen?

Yes, je bent er bijna!

Waar kan ik de link naar toesturen?